Балъков: Търсим изход от дупката, но трябва години работа

 

Красимир Балъков даде интервю за хърватския „Спортске новости“. Вчера легендата навърши 56 години. Легендата говори след контролата с Хърватия, завършила с поражение за състава ни с 1:2.

– България загуби от Катар. Реален ли е този резултат?

– Във всеки един случай – сурова реалност. За съжаление стигнахме до такава ситуация, че поражението от Катар да не е изненада. Трябва да се изправим пред истината, защото през юни ще започнем да се състезаваме в група C на Лигата на нациите. За мен изпадането от група B беше голямо разочарование. Наредихме много слаби резултати през последните години. Състезанието върви напред, а ние явно спим. Реално е да се каже, че в момента сме в дупка, от която търсим изход.

БФС честити рождения ден на Красимир Балъков

БФС честити рождения ден на Красимир Балъков

Днес 56-ия си рожден ден празнува един от най-великите полузащитници в историята на българския футбол Красимир Балъков

– Добър резултат с Хърватия ще бъде ли някакво изкупление за слабите резултати?

– Ясно е, че България не може да прескочи стъпалата с този мач. Не можем да наваксаме всичко, което сме пропуснали през последните години. Може да нямаме отбор от големите имена, но съм убеден, че можем да създадем селекция, която да се представи като качествен тим, като уникално, хармонично цяло. Не винаги трябва да имате специални личности, за да постигнете забележителен резултат в крайна сметка… Северна Македония показа на всички как един отбор може да надвие тим от по-добри играчи.

– Лидерите ви са играчи, които нямат голям международен опит и играят във вашето първенство. Това говори много.

– Десподов и Неделев са основните играчи. Но ще се върна към това, че не трябва да градим състав около отделни лица. Трябва да се търси качество с отборен подход.

– Не трябваше ли да играете с по-слаби отбори?

– Независимо от резултатите, трябва да се играят мачове с по-силни съперници. Така ще получим по-ясна представа какво трябва да се направи. България трябва да е конкурентноспособен, да има национален отбор, който играе равностойно с всички в Европа. Не можете да постигнете цел, ако не се изправите срещу най-силните.

– Преди 28 години стигнахте полуфинал на Световно първенство, водени от вас, Стоичков, Лечков.

– Никой не казва, че България трябва да повтори такъв резултат, но не трябва да бъдем в ситуация, в която поражението от Катар е нещо нормално. Преди 10-20 години беше нормално лесно да победим катарците. Имахме сила, която междувременно загубихме. Повярвайте ми, не е лесно да си селекционер на България.

Comments are closed.