УЕФА промени правилата за финансовия феърплей

 

УЕФА промени правилата за финансов феърплей.

Днес, на среща в Нион, Изпълнителният комитет на УЕФА одобри нови правила за финансова устойчивост.

„Основната цел на новите правила е да се постигне финансова устойчивост. Това ще бъде постигнато чрез три ключови фактора: платежоспособност, стабилност и контрол на разходите.

По въпроса за платежоспособността новото правило за липса на просрочени задължения (към футболни клубове, служители, данъчни власти и УЕФА) ще осигури по-добра защита на кредиторите. Мониторингът ще се извършва на всяко тримесечие и ще има по-малък толеранс за закъснели плащания.

Новите изисквания за футболни приходи представляват еволюция на съществуващите изисквания за рентабилност и ще разширят финансовите възможности на клубовете. За да се улесни процеса на изпълнение за клубовете, изчисляването на приходите от футболни дейности е подобно на изчисляването на резултата на безупречността.

Толерансът (от точката на рентабилност) се е увеличил от 30 милиона евро за три години на 60 милиона евро за три години. В същото време изискванията за осигуряване на сделки по справедлива стойност, подобряване на балансите на клуба и намаляване на дълга станаха много по-строги.

Най-голямата промяна в правилата е въвеждането на правило за разходите на отбора, което позволява по-добър контрол на разходите по отношение на заплатите на играчите и разходите за трансфер.

Разходите за заплати, трансфери и хонорари на агенти вече са ограничени до 70% от приходите на клуба. Нарушенията ще доведат до предварително определени финансови и спортни санкции.

Comments are closed.