36 ръководещи, 69 асистент съдиии и 24 съдии на видео мачове, назначени за Световното първенство по футбол в Катар 2022™

Днес съдийската комисия на ФИФА обяви списъците с имената на избраните официални лица на мача за Световното първенство на ФИФА Катар 2022™. 36 рефери, 69 помощник-съдии и 24 официални лица за видео мачове (VMO) бяха избрани в тясно сътрудничество с шестте конфедерации въз основа на тяхното качество и изпълненията на турнири на ФИФА, както и на други международни и вътрешни състезания през последните години.

„Както винаги, критериите, които използвахме е „качеството на първо място“ и избраните официални лица на мача представляват най-високото ниво на съдийство в световен мащаб“, каза председателят на съдийската комисия на ФИФА Пиерлуиджи Колина. „Световното първенство през 2018 г. беше много успешно, отчасти заради високия стандарт на съдийство и ние ще направим всичко възможно да бъдем още по-добри след няколко месеца в Катар.

Проектът „Пътят към Катар 2022“ стартира още през 2019 г., като повече от 50 триа бяха разгледани като възможни кандидати и преминаха през интензивна подготовка. Поради пандемията от COVID-19 обаче тази подготовка беше всичко, но лесна, тъй като дейностите в присъствието бяха прекратени за дълъг период от време.

„Пандемията засегна дейността ни, особено през 2020 г. и в началото на 2021 г. За щастие Световното първенство беше все още доста далеч и имахме достатъчно време да осигурим на кандидатите добра подготовка. Обявяваме тези селекции много предварително, тъй като искаме да работим още по-усърдно с всички, които са назначени за Световното първенство по футбол, като ги наблюдаваме през следващите месеци. Посланието е ясно: не почивайте на лаврите си, продължавайте да работите усилено и се подгответе много сериозно за Световната купа“, каза Колина.Масимо Бусака, директорът по съдийство на ФИФА, гарантира, че официалните лица на мача ще получат цялата необходима подкрепа от ФИФА, тъй като подготовката им е от първостепенно значение.

„Благодарение на иновативната програма за проследяване и поддръжка, всички официални лица на мача могат да бъдат наблюдавани от съдийските инструктори на ФИФА дори по-отблизо и интензивно, отколкото през предишни години. Това е много важен фактор, от който очакваме значителни подобрения и напредък с оглед на Световното първенство по футбол 2022“, обясни Бусака. „В допълнение към това ще има специално разработени индивидуални програми, по-специално по отношение на здравето и фитнеса. Всеки служител на мача ще бъде внимателно наблюдаван през следващите месеци с окончателна оценка на техническите, физическите и медицинските аспекти, която ще бъде направена малко преди Световното първенство, за да бъдат те в най-добрите условия, когато топката започне да се търкаля в Катар. Избраните официални лица на мача ще участват в началото на лятото в няколко семинара (Асунсион, Мадрид и Доха), като преглеждат и анализират видеоклипове на реални ситуации от мачове и ще участват в практически тренировки с играчи, които ще бъдат заснети, за да могат участниците да получат незабавно обратна връзка от инструкторите. „Ключовите фокуси на подготовката остават защитата на играчите и имиджа на играта, последователността, еднаквостта, четенето на играта от техническа и тактическа гледна точка и разбирането на различни манталитети на играчи и отбори“, добави Бусака. „Не можем да премахнем всички грешки, но ще направим всичко възможно, за да ги намалим.“

Системата VAR беше внедрена за първи път на Световното първенство по футбол в Русия™ 2018 и четири години по-късно екип от 24 служители на видео мачове (VMO) ще работи в Катар, готови да предоставят на своите съотборници на терена технологични подкрепа, ако е необходимо. Поради много ограничения брой асоциации-членки на ФИФА, които са внедрили системата VAR по това време, VMO за Русия 2018 бяха избрани главно от Европа и Южна Америка. Днес системата VAR се използва във всички големи състезания по света и VMO от Азия, Африка, както и Централна и Северна Америка също ще участват в Световното първенство по футбол в Катар 2022™.

За първи път в историята на Световното първенство на ФИФА Съдийската комисия на ФИФА назначи също три жени рефери и три жени помощник рефери.

„Много сме щастливи, че със Стефани Фрапар от Франция, Салима Мукансанга от Руанда и Йошими Ямашита от Япония, както и с помощник-реферите Неуза Бек от Бразилия, Карън Диас Медина от Мексико и Катрин Несбит от САЩ, успяхме да се обадим за първи път в историята на Световно първенство по футбол. Това приключва дълъг процес, започнал преди няколко години с разполагането на жени съдии в турнирите на ФИФА за юноши и възрастни. По този начин ние ясно подчертаваме, че за нас е важно качеството, а не полът. Надявам се, че в бъдеще подборът на елитни официални лица в женски мачове за важни мъжки състезания ще се възприема като нещо нормално и вече не като сензационно. Те заслужават да бъдат на Световната купа на FIFA™, защото постоянно се представят на наистина високо ниво

Comments are closed.